Værdagboka 2008

 

 

2008 er historie, vi skriver nå 2009 og det er på tide å oppsummere "væråret" 2008 sett fra Møllebakken :-)

Temperaturen ble 0,34 gr. mildere en snittet. Både i 2007 og 2005 var det kaldere (henholdsvis 0,67 gr. og  0,21 gr kaldere) Det kan være verdt å merke seg at 2008 ble varmere enn alle årene på 1990 tallet (94-99)Nebørsmessig har det vært et "tørt" år, men her er statstikken bare 2 år gammel så det blir jo veldig usikkert. Mine tall viser 1218 mm i 2007 og 975 i 2008. Faktum er videre at både mars, april og august var måneder med nebør lagt under det normale

Desember så lenge ut til å bli rekordkald, men mye mildvær siste halvdel har gjort den til noe mildere en gjennomsnittet for de 16 årene jeg har logget tempen. Nedbøren er vesentlig mindre enn normalt, litt i overkant av 50 mm er svært lite i Namdalen! November ble også gjennomsnittlig, litt kaldere enn snittet og litt mindre nedbør enn ifjor. Men, en ting ble spesielt - 45 cm snø den 22, aldri har jeg målt så store mengder i november. Det nærmeste er 40 cm i 2004, uke 48 dvs ei uke seinere.

Ny nedbørsrekord - 27 mm 20/11, som snø...Det er nå ca.40 cm snø ved målestaven min!

Oktoberværet har vært normal, omtrent gjennomsnittlig hva angår temperatur, og nedbør helt som ifjor. Men året sett under ett så mangler vi mye nedbør sammenlignet med 2007...Det må settes nye månedrsekorder for både november og desember for å nå 2007 nivået!

September er over, og sjøl om gjennomsnitttemperaturen ligger omtrent på snittet for denne værstasjon, så må en nok kunne si at det har vært mye spesielt vær.... ny døgnrekord med regn (se nedenfor) og lang periode (13 dager) uten regn. Sum regn er omtrent det halve av ifjor. 29/9 fikk vi den første antydningen til snø i Geitfjellet.

25,4 mm nedbør 28/9 - ny døgnrekord!

Ny rekord, 13 helt regnfrie dager fra 6. sept. til og med 18. sept.! Vi har nok litt av hvert i vente....

Sommeren er over og det er på tide å oppsummere. Temperaturen ble omtrent gjennomsnittlig for de 3 sommermånedene (juni, juli og august),
mens nedbøren er 30% mindre enn fjoråret for de samme månedene. Bare i august er nedbøren 350% mindre enn i fjor!
(156mm - 45mm). Ellers er temperaturen for august noe under gjennomsnittet for denne værstasjonen.

Idag 6. aug fikk vi litt regn etter 12 helt regnfrie dager og kun 5,7 mm på de siste 18 dager. Sandøla har sjelden vært mindre.

Juli ble både varmere og tørrere enn gjennomsnittet, 0,7 gr varmere og hele 70 mm. mindre nedbør enn ifjor. Iflg. met.no  er julitemperaturen ca. 1,4 gr. varmere enn normalen og 20% tørrere. Dette gjelder da for hele landet.

Endelig klarte jeg å plassere værstasjonen på et mer hensiktsmessig sted, skyggefullt, ca. 1,5 m ovenfor gressbakke. Dessverre litt for nært trær, men bedre får jeg det ikke! Dette blir permanent. Vi skriver 28. juli og har nå hatt strålende sommervær i 5-6 dager. Søndag 27. kl.14.35 ble det satt rekord for denne værstasjon med 31.5 gr. Med ny plassering av værstasjonen skal det nok bli vanskelig å slå den.

Nå, i begynnelsen av juli ser det lyst ut... sommerværet er akkurat kommet og værvarsel de nærmeste 10 dagene framover er positive. Juni ble sånn omtrent midt på treet, over 100 mm regn og temperatur litt over gjennomsnitt for de 15 siste årene

Mai avsluttes med 3 strålende dager, noe som også hindrer at gjennomsnitten for mai 2008 ikke ble rekordlav...Ellers har det vært relativt lite nedbør, kun 65 mm.

Idag,14. mai, lå snøen helt ned til foten av Geitfjellet og Tømmeråsfjellet...

April ble gjennomsnittlig hva angår temperatur, mens den ellers ble rekordtørr - bare 17 mm nedbør er registrert i Møllebakken.

Oppsummering av denne vinteren (nov - mars): i sum den mildeste som er målt i Møllebakken :-) relativ kald november, mild desember, januar og februar, mens mars ble noe kaldere. Februar var rekordmild. Snøstatistikken viser en gjennomsnittlig vinter, mens nedbørsstatistikken viser rekord.

Da er vi kommet godt inn i april og data fra mars viser en gjennomsnittlig temperatur for denne værstasjon, mens det nok ble litt mer snø enn normalt for mars. Ellers viste denne vinteren (nov-mars) seg som den mildeste noengang målt på denne værstasjon. Nedbørstatistikken er fersk, bare fra jan 2007, men jan/febr ble ihvertfall mye mer nedbørrik enn i fjor,

Påska er på det nærmeste over, og det må ha vært både den kaldeste, men også den flotteste på mange, mange år... På denne værstasjon er det registrert 17-18 minusgrader flere netter og dagene har vært gnistrende. Snømengde ca. 40 cm (23. mars)

Nå, 4 mars er det 60 cm med snø her, og i enkelte områder i bygdene rundt her ryktes det om nesten 2 meter! Blir dette en skikkelig snøvinter likevel...?

Februar ble også supermild i forhold til mine tidligere registreringer, bare i 1995 var det tilsvarende mildt, +1.6. Denne vinteren må bli svært mild.

Januar 2008 ble den nest varmeste siden 1994 på denne værstasjon. Bare i 2005 har det vært registrert varmere.

Mange spådde en snøvinter i vinter, men foreløbig er det ikke mye som tyder på at det skal slå til.

Året 2007 ble på denne værstasjonen noe kaldere enn utviklingen de siste årene. Jeg tror noe av dette, kanskje så mye som +1 grad, skyldes at avleste temperaturer for dette året er automatisert med denne "proffe" værstasjonen jeg fikk satt opp like før jul 2006. Jeg kan se at avviket fra mine gamle gradestokker ligger omtrent der.