Værdagbok 2024


16. mai. 28.3 C kl. 14.53 i dag - årets, så langt, varmeste dag! Dette går mot en mai måned verdt å huske!

13. mai. Nå har det vært noen dager med mer normale temperaturer og litt regn, men nå er det på'n igjen - 25.7 C kl. 16.16 i dag! Og værvarslet tyder på mange varme dager framover.

7. mai. Det har kommet 5 mm regn siden midten av april, men nå er det slutt - i kveld/natt vil vi få en etterlengtet "vanning"! Og, mye mer normale temperaturer framover.

5. mai. Mai har startet sensasjonelt - de fire første dagene var alle sommerdager (maxtemp over 20 grader) I dag stoppet det på 18.6. Aldri tidligere i "værhistorien" siden 1993 har vi hatt sånne temperaturer tidlig i mai!

4. mai. 21.9 kl. 14.50!

3. mai. 23.5 kl. 14.49!

2. mai. 24.2 kl. 14.36!

1. mai. Med mai kom sommeren, 21,7 C kl. 15.47 - årets første sommerdag er et faktum! Sommerdag 1. mai har jeg registrert bare en gang før - 1. mai 1993 er det notert 22 C! Dette er manuell registrering og sannsynligvis noe for høy i forhold til de registreringene jeg har etter 2007 med værstasjon, så vi sier dette er "1.mai rekord!"

APRIL

30. april. Tallene viser at det ble en gjennomsnittlig april, men det føles som om det har vært en ekstrem fin måned med mye sol og lite nedbør. Lite nedbør har det vært  - 41.6 mm er den tredje tørreste april siden jeg begynte å måle i 2007.
Temperaturen lander omtrent på normalen, dvs. 8.1 C mot normal (gjennomsnitt siden 1993) 7.8 C. Det har vært nattkulde i 18 netter og all oppvarming har vært soloppvarming og det forklarer vel den følelsen av at dette har vært en ekstrem fin måned.
En annen ting er vel det faktum at snøen har vært helt fraværende - DET er sjelden! Se nedenfor.

16. april. Så langt har april vært som den pleier å være, skiftende! Kanonvær blir avløst av surt nordavær med noen regnbyger.
Det spesielle er at det ikke ligger snø ved målestaven i april. Dette er et fenomen som aldri skjedde i årene 1993-2014! I årene 2015 til 2024 har dette skjedd 3 ganger, 2015, 2016 og 2024. Riktignok kan det ennå komme snø som blir liggende en dag eller to (det skjedde i 2015), men dette er uansett veldig spesielt. Jeg tror dette er en klar indikasjon på framtidas klima.

Vinteren 2023/2024 (nov-mars)

Det ble en svært spesiell vinter med mye kulde og lite nedbør. Det startet med den nest kaldeste  og
absolutt tørreste november jeg har målt.
Kulda fortsatte og desember ble den  4. kaldeste. Helt i slutten av januar (31.01/01.02) feide ekstremværet Ingunn innover oss. Som vanlig ble det kystområdene som fikk merke det mest, men vinden var opp i orkans styrke i kastene også her.
Februar ble den mest normale måneden.
Mars ble ekstremt spesiell – aldri på disse årene jeg har fulgt været tett har jeg opplevd så godt som ingen snø ved målestokken min ( 5 dager med max 3 cm!).


Vinteren sett under ett (nov-mars) ble kald, men takket være en mild avslutning (februar/mars) ble den  ikke rekordkald. 5 vintre før har jeg målt kaldere.
Maksimal snømengde har vært 28 cm, målt i begynnelsen av desember. Det er, med god margin, det absolutt minste jeg har målt i det jeg har definert som vinter. Nå er jo ikke snøsesongen helt over så vi får vel vente og se hva som blir årsresultatet her.
Tallene: 1 grad kaldere enn gjennomsnittet og nedbørsstatistikken viser 329 mm noe som er den tredje tørreste vinter jeg har målt.
For ordens skyld, snø og temperaturstatistikken er måling gjort siden mars 1993 og nedbørsstatistikken er fra 2007.


MARS

31. mars
. Mars ble virkelig helt spesiell - hadde det ikke kommet 3 cm snø den 29. ville måneden vært uten snøfall! Og vi snakker her om den største snømåneden her i Grong - merkelig! Jeg har hatt snømålinger siden mars 1993 og dette er første gang det på hele måneden omtrent ikke har vært snø. Det nærmeste vi kan komme er i 2015 da lå det 1 cm i uke 10 og 8 cm i uke 12. Ellers har det vært til dels masse snø hele tiden. Men, det er en tydelig tendens at det blir mindre og mindre snø gjennom hele vinteren.
Det ble som forventet en mild mars. 4,79 endte gjennomsnittstemperaturen. Bare i 2007, 2015 og 2022 var det mildere.
På nedbørsiden ble det selvfølgelig rekord! Kun 33,1 mm har jeg registrert. Det er med stor margin den minste nedbøren jeg har registrert i mars. Nest tørrest 63 mm i 2018. 

29. mars. Det milde, tørre været varte helt til i dag! Noen lette regnbyger har det vært, men svært lite - helt til i dag! I skrivende øyeblikk har det kommet 15 mm. og det er mer nedbør enn i hele mars før det! I dag kom noe av nedbøren som snø, men det ble aldri mer enn 3 cm ved målestaven min.

14. mars. Den fine "vårperioden" er over for denne gang. Vi har nå hatt så godt som 20 dager uten nedbør! Dog med et lite unntak, den 7. kom det 0,3 mm. Så langt i mars har det kommet 3,9 mm og det er sjeldent lite. Men, i 2018 kom det 4,6 mm i samme periode så helt uvanlig er det ikke. Den gangen fortsatte den tørre perioden helt fram til den 18.

11. mars. Det er smått utrolig at det nå i ei uke har vært helt snøfritt ved målestokken min...Men det har faktisk skjedd før, uke 10 i 2014. Den gang var også uke 9 snøfri og det må vel også nevnes at da lå det 38 cm snø på det meste i uke 12! Vi får vel en lignende utvikling i år også tenker jeg.

FEBRUAR

29. februar
. Måneden kan vel enkelt oppsummeres slik: vinterlig med mye vind i første halvdel og vårlig i siste halvdel. Ikke ulikt slik det pleier være. Det viser også tallene: 83,5 mm nedbør, normal 93 mm - minus 0,2  i gjennomsnittstemperatur, normal minus 1,2. Med andre ord veldig normalt! 
Det store spørsmålet er bare er det våren vi opplever nå månedskiftet februar/mars? Mitt tips er NEI! Vi skal ha vesentlige snøfall med  ganske så kalde dager ennå, kanskje i slutten av mars.

22. januar. Endelig oppe å går igjen!


21. februar. Dataproblem fortsatt ikke løst. Det ser ut som om data fra værstasjonen legges ut hvert minutt, men det er data fra i morges! Er på sporet😊.

15.februar. Datacrash!! PC'n som logger værstasjonen tok kvelden i går ettermiddag så nå har jeg uendelig mye jobb for å få på plass all gammel data etc. Alt har gått problemfritt i mange år nå så det er sannsynlig at dette blir en tung jobb!

4. februar. Bare vel et døgn etter at ekstremværet hadde herjet fra seg kom det igjen uvær og sterk vind fra vest med mye nedbør, denne gang med fallende temperatur slik at vi igjen har litt snø (ca. 10 cm). Nå tyder værvarslet på at vi får roligere tider og følgelig også kaldere.


JANUAR 


31. januar. Denne januar måned har jaggu gitt litt av alt (eller mye av alt!) Mye mildvær og masse kulde og helt til slutt ekstremværet Ingunn! Det har vært 16 mildværsdøgn og 15 døgn med kulde og temperaturen ender akkurat på snittet (normalen), -2,5 grader. Nedbøren ble 85,6 mm og det er 24 mm. mindre enn normalen.

Ekstremværet Ingunn feide inn over Trøndelag om kvelden 31. med vind godt over orkan i vindkastene på kysten. Det meldes om en del hus som har fått tak blåst av og 12000 mennesker uten strøm. 
I Grong startet uværet mellom kl. 23 og 24 og varte godt utover natta, men med de verste kastene, godt over orkan styrke, like etter midnatt. Det ble ikke så mye nedbør.


29. januar. 9,6 varmegrader her kl. 02.00 i natt! Nå har det vært mildvær sammenhengende i 8 døgn og det ser ut som det skal fortsette ennå noen dager.

14. januar. Etter 6 dager med mildvær går det nå over i kulde igjen - forhåpentligvis ikke sprengkulde, men kaldt blir det

7. januar. Året starter som det forrige året avsluttes - med kulde. Ikke sprengkulde, men gjennomsnittet for disse 7 dagene er -8,2 grader så vinter er det! Men nå snur det igjen, hele uka som kommer ser ut til å bli mild, med en del regn!


Joomla templates by a4joomla